Oferta edukacyjna

Dietetyka

Autor: Izabela Adamowicz-Łogwińska

dietetyka.jpg

   

   

    Wydział Nauk o Zdrowiu
    rodzaj: studia pierwszego stopnia
    tryb: stacjonarny, niestacjonarny
    profil kształcenia: praktyczny
    czas trwania: 6 semestrów
    uzyskany tytuł: licencjat

 

Informacje ogólne

Po wielu staraniach środowiska medycznego, dietetyka stała się pełnoprawnym i samodzielnym kierunkiem studiów o profilu ściśle medycznym i taki profil kształcenia proponujemy przyszłym studentom. Nowy trend jest ściśle powiązany ze zdrowiem, co obecnie jest realizowane na wydziałach wyższych uczelni specjalizujących się w tematyce medycznej. Program studiów przewiduje zdobycie wiedzy m.in. z zakresu fizjologii człowieka, biochemii medycznej, chemii żywności, interakcji między składnikami żywności oraz wpływu żywności i sposobu żywienia na stan zdrowia człowieka w różnych okresach życia. 

3.jpeg      4.jpeg

Sylwetka absolwenta

Celem kształcenia jest przygotowanie kompetentnego pracownika placówek zajmujących się żywieniem człowieka w stanie zdrowia i choroby oraz nadzorem nad prawidłowym żywieniem. Absolwent dietetyki będzie dysponował umiejętnościami i kompetencjami zawodowymi z zakresu planowania racjonalnego żywienia dla różnych grup ludności, przygotowywania potraw wchodzących w skład poszczególnych diet, profilaktyki i leczenia chorób dietozależnych, oceny stanu odżywienia i sposobu żywienia, prowadzenia edukacji żywieniowej, a także obsługi sprzętu stosowanego w ocenie stanu odżywienia.

Dietetyka daje ogromne możliwości absolwentom tego kierunku w podejmowaniu zatrudnienia, jak również w dalszym kształceniu w celu zdobywania kolejnych stopni naukowych w dziedzinie nauk o zdrowiu. W świadomości społecznej coraz powszechniejsze staje się zrozumienie roli, jaką odgrywa żywność i żywienie w utrzymaniu i pomnażaniu zdrowia.

SZEROKIE MOŻLIWOŚCI ZATRUDNIENIA

  • szpitale, przychodnie, poradnie dietetyczne
  • restauracje, sklepy z suplementami diety i zdrową żywnością, firmy cateringowe
  • kluby fitness, sanatoria, domy pomocy społecznej, firmy zajmujące się produkcją żywności lub suplementów diety
  • współpraca z różnymi organizacjami zajmującymi się promocją zdrowia
  • inspektoraty nadzoru sanitarno-higienicznego
  • znaczna część absolwentów dietetyki podejmuje decyzję o założeniu własnej działalności gospodarczej i świadczeniu usług prywatnych w zakresie poradnictwa dietetycznego

DOŁĄCZ DO NAS JUŻ DZIŚ!

flagi.png

Projekt współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego, Program Operacyjny Wiedza Edukacja Rozwój 2014-2020 "Uczelnia dostępna dla wszystkich, numer POWR 03.0500-00-A050/20

O projekcie

Ta strona używa plików cookies. Dowiedz się więcej o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień w przeglądarce oraz o naszej polityce prywatności.  Czytaj więcej